20 Ocak 2013 Pazar

İNCİRLİ KARAMELLİ SÜTLÜ TATLI

     Hafif bir tatlı olsun diye bunu tercih ettim. Ne zamandır da denemek istediğim portakal aroması tarifi vardı, ikisini bir araya getirmiş oldum. Küçük yeğenim bile "içindeki portakal tadının çok güzel hissedildiğini" söyledi. Her şeyi beğenmez, o bile bu tatlıyı beğendi. Görüntü zaten çok güzel, sırf görüntüsü için bile uğraşmak gerekiyor. Olsun, değiyor.
   Gerçekten çok uğraşı gerektiren bir tatlı, o yüzden portakal aromasından vazgeçip daha sade olarak da yapabilirsiniz. 


MALZEMELER:
3 yumurta
1.5 çay bardağı toz şeker
1.5 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Portakal Aroması İçin:
2 portakal kabuğu rendesi
1- 1.5  çay bardağı toz şeker
Muhallebi Malzemesi:
5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı toz şeker
50 gr. margarin
1 yumurta
Karamelli Şerbet Malzemesi:
1.5 su bardağı şeker
1.5 su bardağı su
2 yemek kaşığı limon suyu
Taban Malzemesi:

10-15 adet kuru incir
1 çay bardağı ceviz


YAPALIM:
PORTAKAL AROMASI YAPIMI:
  • 2 adet portakalın kabukları rendenin ince tarafıyla rendelenir. İçine 1 çay bardağı şeker katılır. Şeker miktarını 1 su bardağına kadar arttırabilirsiniz.
  • Portakalın içinde olduğu kap su dolu başka bir kabın içine  konur. Ben mari usulü eritmemiz gerekiyor. İkinci kap suyun içine değmemesi lazım. Ben çaydanlığın üzerine koyarak yaptım. Kaynayınca ocağın altını kısın.
  • Elimizle şekeri portakal kabuğuna yedireceğiz. Elinizin dayanabildiği kadar sürede yapın bunu. Çünkü bir süre sonra ısısı artınca eliniz yanmaya başlıyor. O zaman da kaşıkla karıştırabilirsiniz. Portakallarla şeker birbirine iyice karışsın. Olunca bir kenara alın ve keki yapmaya başlayın.
KEKİN YAPIMI:
  • Yumurta ile şeker beyazlaşıncaya kadar çırpılır.
  • Süt ve sıvı yağ eklenir.
  • Elenmiş un ve kabartma tozu katılır, hazırladığımız portakal aroması konur ve fazla karıştırılmadan keki hazırlanır.
  • 180 derece ısıtılmış fırında pişirilir. Pişirme kabınızın tabanı ile üst kısmı aynı yükseklikte olsun. Yoksa daha sonra yapacağımız muhallebi ile büyüklükleri uyuşmayabilir. Tabana doğru daralan bir kap olmasın.
  • Kekin kolay çıkması için 15 cm genişliğinde ve uzun bir alüminyum folyo kekin altına yerleştirilir. Kek biraz soğuyunca folyonun iki ucundan tutup çıkarılması daha kolay olur. Daha da kolayı için ikinci yapışımda kelepçeli kalıp kullandım çok daha iyi oldu.
KARAMELLİ ŞERBET YAPIMI:
  • Şeker bir kaba koyulur, üzerine 1 yemek kaşığı su ilave edilerek karamelize olana kadar karıştırılır.
  • Şeker kahverengi hale gelir ve eriyince kaynamış su ilave edilir ve kaynatılır.
  • Kaynayınca limon suyu ilave edilip soğuması için kenara alınır. İçine küçük parçalara kesilmiş incirler konur. 
  • İncirler yumuşayınca karamelli şerbetin içinden kevgirle alınarak bir kenarda bekletilir.
MUHALLEBİ YAPIMI:
  • Muhallebisi için nişasta, un ve yumurta bir kaba konur. Süt yavaş yavaş ilave edilir.
  • Şeker koyularak karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kapatılır.
  • Pişen muhallebinin içine margarin koyularak blendrla karıştırılır.

  • Kek piştikten sonra bulunduğu kaptan çıkarılır ve kap yıkanıp kurulanır.
  • Şerbeti süzülmüş incirler kabın tabanına serpiştirilir.  Ceviz veya antep fıstığı büyük parçalar halinde elle kırılarak aralara serpilir. Yine ikinci tecrübemde tabana streç film serdim ve ondan sonra malzemeleri koydum. Ters çevirirken sadece kenarlarını bıçakla kurtarmak yeterli oldu, tabanı kolayca çıktı.

  • İncirlerin üzerine pişen muhallebi yavaşça dökülür.
  • Bunun üzerine kek kapatılır. Kekin üzeri kürdanla delinir.

  • Kekin üzerine şerbet yemek kaşığı ile veya fırça ile düzgün olarak yayılır.
  • 3-4 saat buzdolabında bekletilir.
  • Bir tepsiye ters çevrilip servis edilir.



0 yorum:

Yorum Gönder

Special design for Hayatın Kıvamı by GeCe