12 Aralık 2012 Çarşamba

KIŞ ÇORBASI

    Bu çorbanın tarifi tamamen Hacer'e ait, bizim Hacer'in Mutfağı'ndan çıkma. Kendisi uzun zamandır yaşadığı deneyimlerini ortaya koyarak hem kış günlerini ısıtmak için, hem d hastalara şifa olsun diye enfes bir çorba icat etti. Onun sayesinde bugün öğleyin hem sıcacık hem de lezzetli bir çorba içtik. Benim yemek seçen kızım bile iki tabak yedi. Anlayın artık.
     Çorbanın içinde her türlü besinden var, havuç, kıyma, yumurta, yoğurt... Ayrıca Hacer'in olmazsa olmazı da tereyağı. Yemeklere tereyağı koymayınca lezzeti eksik gibi geliyor ona. Ne de olsa Kastamonulu... Çocukları olanlara da önerebileceğimiz bir çorba, çünkü besleyici.


    

MALZEMELER:

250 gr kıyma
3 diş sarımsak
Kırmızı pul biber
Karabiber
2 dilim kepek ekmeği
Kimyon
1 havuç
1 su bardağı haşlanmış nohut
500 gr yoğurt
2 yemek kaşığı un
1/2 limon suyu
1 yumurta
Tuz

YAPALIM:

  • Kıyma, ezilmiş sarımsak pul biber, karabiber, kimyon ve ufalanmış kepek ekmeği yoğrulur. Küçük küçük köfteler yapılıp kızgın yağda biraz kızartılır.
  • Aynı yağda yine küçük doğranmış havuçlar da kızartılır.
  • Çorbanın yapılacağı tencereye yoğurt konur, 2 tepeleme yemek kaşığı un ile çırpılır. Yavaş yavaş su eklenir.
  • Ocağın altı yakılıp bu karışımın içine kızartılmış köfteler, havuçlar ve haşlanmış nohut katılarak kaynatılır.
  • Çorbanın suyu kaynayınca terbiyelemek için bir kasenin içinde yumurta sarısı ile yarım limon suyu çırpılır, kaynayan suyun içine katmadan önce sıcak su ile alıştırma yapılıp tamamı eklenir.
  • Tuz ilave edilir.
  • Üzerine koymak için tereyağı eritilir, kırmızı biber ya da isot ve kuru nane eklenir. Çorbanın üzerine dökülüp servis edilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Special design for Hayatın Kıvamı by GeCe